Haberler

İzmir, “Al beni gezdir kenti” olmamalı

Tarih: 10.02.2017

Tepekule Kongre Merkezi'ndeki Şehir Kulübü'nde düzenlenen İZSİAD Çarşamba Toplantısı'nın konuğu, Vestel Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Nazif Zorlu oldu. Sohbet toplantısına İzmir Sanayici ve İşadamları Derneği (İZSİAD) Başkanı Hasan Küçükkurt ile dernek üyesi iş insanları katıldı. Manisa'da hayallerinin peşinden koşarak başladığı işadamlığı ve sanayicilik sürecinde bugün insansız hava araçları bile ürettiklerini söyleyen Zorlu, “Halen Manisa'da 400 milyon liralık yatırımlarımız sürüyor. Dünyadaki tüm rakipleriniz günün şartlarına uyup yatırım yaparken biz kabuğumuza çekilirsek geri kalırız. Dünya'da Sanayi 4.0 hızla gelişiyor. Biz ise tesislerimizde 2018 sonunda yüzde 80 oranında, 2019'da da yüzde 100 oranında Sanayi 4.0'a geçeceğiz. Almanya'nın bile hedefi 2020'de Sanayi 4.0'a geçmek. Ama biz onlardan bile önce geçeceğiz" dedi.

"ADETA DOĞU KENTİ GİBİ"

İş dünyası temsilcilerine enseyi karatmama çağrısı yapan Zorlu, "İzmir'i marka kent yapmalıyız. Maalesef şu anda kentin bir markası yok. İzmir adeta bir Doğu kenti gibi. Başta sanayi, turizm, tarım olmak üzere birçok avantajınız var ama bunlar maalesef iyi değerlendiremedi" diye konuştu. Ege'nin bugün dünya cennetlerinden biri olduğunu da sözlerine ekleyen Ahmet Nazif Zorlu, “Bundan 50 yıl önce sanayi dediğinizde İzmir, İstanbul'un ardından akla gelen ikinci kentti. Bugün ise çok gerilere düştü. Sanayide 4'üncü sıraya geriledi. Oturup, 'neden buraya düştük' diye düşünmeniz lazım. Eğer biz Vestel olarak bugün Türkiye'nin bir numaralı markası haline geldiysek bunu yeniliklerle, yatırımlarla yaptık. Sizler de kabuğunuza çekilmeden, ülkeye inanıp kente yatırımlarınızı artırın" dedi.

"İZMİR'İN SICAKLIĞI SİZİ GEVŞETMESİN"

Kendisinin ilkokul mezunu olduğunu ve bununla iftihar ettiğini açıklayan Zorlu, "Bizler sporcu gibiyiz ilk 3'e girenler hatta birinci olanlar bilinir, anılır. Bu nedenle sizler de İzmir'in sanayide birinci olması için çalışmalısınız. Ama kent bugün 'İzmir, al beni gezdir’ modunda. Onun için İzmirliler yatırıma ağırlık vermeli, daha fazla çalışmalı. Çünkü bu kentte tarım, turizm, iklim, tabiat var. Ama iklimin sıcaklığı sizi gevşetmesin. Yenilikleri de yakından takip edin” ifadelerini kullandı.

"AKILLI EVLERLE DONATACAĞIZ"     

Türk insanında “Avrupa malı” kullanma merakı olduğunu aktaran Zorlu, "Bir yandan yerli malı da kötüleniyor. Aldığınız her ithal ürün, üretildiği ülkeye döviz kazandırır. Bizim ürettiğimiz telefonun, aldığınız yabancı markalardan hiçbir farkı yok. Özellikle hanımlara sesleniyorum, onlar öncüdür çünkü, yerli malı kullanmalarını istiyorum. Çok yakında Türkiye'yi akıllı evlerle de donatacağız Elektriğinden suyuna, yiyeceğine kadar her aşamada uzaktan erişilebilir ve kontrol edilebilir evler olacak" dedi.

"GİDECEK YERİMİZ YOK"

Ülkede yaşanana sıkıntıları da değerlendiren Zorlu, sözlerini şöyle tamamladı: “Ülkemiz zor bir süreçten geçiyor. Ama ensemizi karartmamalı ve daha fazla çalışmalıyız. Yolumuza devam etmeliyiz. Yaşananları bir fırsat olarak görüyoruz. Bu ülke hepimizin; gidecek başka yerimiz yok. Son günlerde gençler, 'Yurtdışına mı gitmek lazım' diye konuşuyor. Ben bunları gördükçe üzülüyorum. Bu ülke inanın son derece güzel bir ülke. Biz yolumuza devam etmeliyiz. Sizlerden istirhamım bu. ‘Doğuda anarşi var, şurada bu var’ demeden, kabuklarımıza çekilmeden çalışalım. Ben, siz, o yapmazsa kim yapacak bunları. İşsizlik yüzde 12'lere gelmiş. Bizim beyaz yaka dediğimiz alanda işsizlik yüzde 22'lerde. Bizler iş, yatırım yapmazsak bu evlatlarımız ne olacak? İşte o zaman anarşi daha da çoğalır. Yatırım yaparsak ülke kurtulur. Güçlü ülke yaratırsak yerimizi alırız."

KÜÇÜKKURT'TAN “İZMİR” ÇAĞRISI

İZSİAD Başkanı Hasan Küçükkurt, Zorlu'ya “İzmir'e yatırım yapın, İzmir’de marka yaratın” çağrısında bulundu. Küçükkurt'un, "Konuşmanızda İzmir'de bir marka olmadığını söylediniz. O zaman gelin, bize öncülük yapın, İzmir'de bir marka yaratalım" yönündeki sözlerini yanıtlayan Zorlu, “Tabii ki niye olmasın. Ben buna varım. Biz cemiyet ve cemaat haricinde herkesle birlikte yatırım yaparız” dedi.

Konuşmaların ardından İZSİAD Başkanı Hasan Küçükkurt, Zorlu Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Nazif Zorlu’ya, plaketle teşekkür etti.