Haberler

İZSİAD Çarşamba Toplantıları Nisan 2017 konuğu KGF İzmir Şube Müdürü Ersen Damçayırı oldu

Tarih: 12.04.2017

İzmir Sanayici ve İşadamları Derneği’nin (İZSİAD) ayda bir düzenlediği Çarşamba Toplantıları’nın Nisan 2017 konuğu, Kredi Garanti Fonu (KGF) İzmir Şube Müdürü Ersen Damçayırı oldu. İZSİAD üyelerinin katıldığı toplantıda, Damçayırı, KGF’nin yapısı, kuruluş amacı ve kredi kullanım koşulları hakkında bilgiler verdi.

Sunumuna, “Güçlü ve sürdürülebilir kalkınmanın yolu küçük ve orta boy işletmelerden (KOBİ) geçiyor” sözleriyle başlayan Damçayırı, “Türkiye’de işletmelerin yüzde 99.8’ini KOBİ’ler oluşturuyor. KOBİ’lerin rekabet gücünün artırılması, yatırımların daha cazip şartlarda finanse edilmesi ile mümkün. KOBİ’ler, yalnızca ekonomik gelişimin değil, sosyal dengenin ve istikrarın da en önemli aktörleri” dedi.

Teminat yetersizliğine çare

“KOBİ’lerin rekabet gücünü artırma ve verimliliklerini yükseltme yolunda finansmana erişimlerinde tek ve doğru adres Kredi Garanti Fonu” diyen Damçayırı, “Teminat yetersizliği olan KOBİ’lerin finansmana erişimini kolaylaştırma hedefiyle çalışıyoruz. Avrupa Garanti Kuruluşları Birliği üyesi de olan özgün bir kurumsal kredi kefalet kuruluşuyuz. Toplam kefalet hacmimiz 203 milyar TL. Türkiye genelinde 35 kentte 40 şubemizle faaliyet gösteriyoruz” dedi.

Kendilerine, bankalar kanalıyla başvuru yapılabileceği gibi, doğrudan başvuru da aldıklarını belirten Damçayırı, onay sürecinin en fazla 7 gün sürdüğünü kaydetti. İşletme Kredisi kullananlara 6 ile 60 arasında vade yapıldığını, en fazla 12 ay ödemesiz dönem imkânı sağlandığını ifade eden Damçayırı, “Yatırım kredisi kullananlara 6-84 ay vade ve 24 ay ödemesiz dönem imkânı sağlanıyor. KOSGEB, TÜBİTAK, TTGV, Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’ndan, 1.25 milyon TL’ye kadar kullanılan kredilerin tamamına da garantör oluyoruz” diye konuştu. Damçayırı, Hazine Destekli Kefalet Limitleri’nin KOBİ’ler için 12 milyon TL’ye, KOBİ dışı işletmeler içinse 200 milyon TL’ye yükseldiğini de sözlerine ekledi.

Komisyon oranı onbinde 3

Hazine destekli kefaletlerde; yararlanıcılardan yalnızca onbinde 3 komisyon tahsil edildiğini vurgulayan Damçayırı, “Kefalet başvurusunda kefalet tutarı üzerinden, izleyen yıllar için ise kefalet bakiyesi üzerinden hesaplanan kefalet komisyonları tahsil ediliyordu. Şimdi Kefalet başvurusu sırasında tek seferde komisyon tahsil edilecek ve izleyen yıllar için komisyon tahsil edilmiyor. Ayrıca KGF başvuru ücreti de alınmıyor. Vergi ve SGK borcu yoktur yazılarının geçerlilik süresi daha önce 30 gündü; bu da 90 güne çıktı” dedi.

Konuşmaların ardından İZSİAD üyelerinin sorularını da yanıtlayan Damçayırı’na, İZSİAD Başkanı Hasan Küçükkurt, plaketle teşekkür etti.

*************

Hazine Desteğine Dayalı KGF Kefaleti İçin Aranan Genel Şartlar

 

* Vadesi geçmiş vergi ve SGK borçlarının, kredinin yüzde 20’sini aşmaması ve kullanılacak kredi ile ödenmesi durumunda kefalet verilebilmesinin önü açılmıştır.

* T.C. kanunlarına göre kurulmuş ve yurtiçinde faaliyet gösteren gerçek ve tüzel kişi işletmelerden biri olması şartı aranır.

* İflas, fesih, iflas erteleme ve konkordato sürecinde olmamak.

* Karşılıklar Yönetmeliği uyarınca donuk alacak niteliğinde beşinci grupta izlenen kredileri bulunmamak.

* TBB Risk Merkezi’nden alınmış Kredi Limit, Kredi Risk, Tasfiye Olunacak Alacaklar Raporu’nda, donuk alacak niteliğinde beşinci grupta izlenen kredisinin bulunmaması.